Hi Hi Bye Bye...

Saturday, December 11, 2010

Short scene tp cukup padat utk menunjukkan pompuan nie tak bfikir panjang klau nak keputusan tmasuk la aku hik hik hik...

Seorg lelaki mnunggu kekasih hatinya di sebuah restoran dgn penuh harapan & senyuman yg bseri2 sambil menjeling sesuatu di dlm kocek kot nye...(aku igt dia mesti dok jeling kotak cincin nak melamar gepren dia tu kan...)

Bile gepren nie sampai je terus si bopren nie seluk dlm kocek kot dia..x sempat si bopren nie nak kuarkan brg tu...si gepren nie terus ckp dia x perlukan bopren nie lagi & x perlu la si bopren nie susah2 nak melamar dia.dia ckp mereka dah x serasi la..family si lelaki x leh terima dia & dia pon x leh terima sikap & layanan family lelaki nie..si gepren nie kononnye nak mcari lelaki yg boleh mbhagiakan dia dlm kehidupan, kesenangan & mmg dia sygkan bopren dia nie tp dia rasakan x der kesudahan dlm phubungan dia org nie..sampai hati leh ckp dia x nampak masa depan yg baik klau mereka bersama..Pergh!! Langsung x kasi si bopren nie peluang nak ckp...Padahal dr td si bopren nie dok asik jeling ke dlm kocek kot dia.

Bile pompuan tu diam jer terus si bopren tu kuarkan benda yg dr tadi dok dlm kocek kot dia..cume tgu masa nak kuar jer..

" I won 20 million" sambil mnunjukkan sehelai kertas..(aku rasa nomboq ekoq kot)

Ha..amik ko...tbeliak bijik mata pompuan tue...

Kesimpulannyer....melepas la pompuan tu nak share 20 million..mesti dlm hati nyesal giller la..klau bopren tu sgup nak terima ok la..klau dia pon kata..hi hi bye bye....babai la ko...

Demi Mu...

Friday, December 10, 2010

Ya Allah..kpd Mu ku berserah.....

Betul la kata org..bile kite senang..kite lupe TUHAN..bile dah susah..baru nak ingt TUHAN..aku la org yg tgolong dlm golongan org2 yg selalu LUPA DIRI...

Tergiang2 kata2 nurse & doc yg merawat kandungan aku...komplikasi kecik je puan..jgn susah hati sgt..klau susah hati lg puan stress...Huwwa...kecik pon komplikasi gak oi...

Mcm2 la dok kasi tip masa bsalin..la ni mmg la aku leh igt..nanti dah smapi masa tu mana aku leh igt semua tip2 tu..yg aku tau nak lepaskan kuarkan anak aku ngan selamat. Mcm mana la aku leh tgolong dlm dolongan TRAUMA nie???

Schenna...igt aper yg aku pesan k...if anythings happen..igt aper yg aku dah bgtau...u know rite where to find...shhhhh..zip yr mouth the location until that time come.

Demi Zulkamil Iqram...demi anak yg aku kandungkan..aku kene gak kuatkan semangat..x kuat pon wat2 la kuat..jgn tunjuk yg aku nie lemah & takut..padahal mmg dah takut giller. nie..mendenya x seberapa pon...

aku dah alami saat nie 3 kali...mcm x sanggup jer nak mngalamui buat kali ke-4...

Bile ku pejamkan mata ku..ku harap bila aku bukak balik....aku masih nmpak lampu kat siling tu...sbb tu smapai skrg aku fobia tahap gaban dgn bende2 yg berasakan alcohol atau mentos..caye x aku cukup takut nak makan gula2 hacks tu sbb mentos..klau minyak cap kapak tu aku pkai sikit je..pening mcm mana pon aku cube elakkan minyak cap kapak..klau dah tpaksa bru pkai sikit jer....

Berjuang demi sebuah kehidupan...

Mentang mentang la.....

Wednesday, December 8, 2010

Hari nie...08 Dec'10 @ 2 Muharram

Bergegas aku kuar dr opis kul 5.30ptg ngam2 sbb dah janji nak pie umah Nina sblm kul 6ptg..tp sblm gie umah Nina aku kene gie Petronas dulu isi minyak keta yg dah dok lip lap lip lap menyala..Pecut sepecut yg aku mampu la..Honda City kat blkg pon x leh potong keta luarbiasa aku tu (bak kata En Azman - S'visor kat opis aku)

Tup3x tgh syiok pecut leh plak ader road block kat depan tu..Alamak...buang masa betul la..hehe..gue nggak takut seh..semua complete. Jgn Polis kat depan tu wat speed track udah ler...

" Cik berenti betul2 cik" kata sorang polis yg aku rasa polis baru kut..tgk muka pon tau budak lg...Kawan dia lg sorang dok sibuk tawaf keta luarbiasa aku tu..check ape ntah..mcm la road tax aku tu dah mampos..mcm la plat keta tu palsu ke tertanggal ker..ingat aku bwk keta curik ke???

" Dari mana Cik?"
" Dari opis..nak gie isi minyak jap"
" Opis kat mana?"
"Kat Jln Keluli 10"
"Nie bwk keta ader lesen tak?'

Amboi2..cantiknyer soklan dia yerk...aku pon mula la hangin satu badan..dah ler kejo masa..lampu minyak aku dah mnyala x renti2...perut aku sakit..kaki aku pon sakit..muka mata tulang pipi aku pon tgh sakit..Hati????lg la sakit.

Dgn eksenn & selamba mak buyung aku pon jwp la soklan polis muda tu...

"Ada"
"Boleh saya tgk I/C & lesen cik"

Dgn terhegeh2 aku pon bukak safety belt yg dok belit perut boyot aku tu..terkial2 nak amik handbag kat tempat kaki kerusi penumpang di sebelah..Nah amik ko nak sgt tgk I/C & lesen aku kan..igt aku nie lesen agong ke hah??? Aku pass JPJ sekali je tau...masa driving test..tgk la sape yg ajor aku bwk keta klau bukan abg sedara aku merangkap guru memandu di Sekolah Memandu Mega. Hehe..time kasih yea Abg Long Rie & cikgu2 kat Sekolah Memandu Mega yg telah mngajar aku bwk keta keta..6 bln tu aku belajo bwk keta..aper x nyer gie kelas sbln 2x je...malas betui la Si Asmah nie.

"Simpan elok2 I/C & lesen cik nie..."

Ewah2..polis nie...nak ngorat ckp la nak ngorat..hehe..perasan la plak mak buyung nie...dia x nmpak ke perut aku yg dok memboyot angkara perbuatan suami ku..x nmpak ke betapa serabai nyer aku hari nie...dgn tanpa secalit make-up kat muka..yg dok bertempek kat pipi aku nie ubat sapu sbb tulang pipi aku dah membengkak mcm gunung Himalaya..

Yg pastinyer...bile aku tgk kat keta Honda City kat belakang aku sekejap je Polis tu tahan..Isk3..dasar pandang keta betui la ...tau la keta aku yg paling lawa kat Pasir Gudang nie...

He he he eeiii..sudah ku duga

Wednesday, November 10, 2010

Ari nie Ibu bwk Abang gie klinik sbb dah baper ari idung tu berkerak & mlm2 pon dah berdengkur mengalahkan org tua jer...suhu badan pon dah panas.
Alang2 tue mmg check Ibu sekali sbb dr smlm lagi asik cherry berry & memulas jer peyot nie..nak sapu minyak angin x berani..takut Adik mengarok plak kat dlm tue..Sambil2 tu scan sekali la...ingat kan dah masuk 8-9 bln bru nak scan..tp di sbbkan peyot yg wat hal & Adik pon bukan main lasak lg kat dlm tu, Ibu pon mintak Dr Shahrul Azam scankan..main bola ke main masak2 Dik???
So..selama nie colleagues Ibu asik dok tanya, meneka & scan sndiri peyot Ibu..Yg ckp "boy" la..yg ckp "girl" la..Hehe..pandai2 je dia org nie kan Adik. Ibu pon x teruja sgt la kali nie jantina Adik..bg Ibu "Boy" ke "Girl" ke x kisah..yg penting sihat & sempurna. Babah mmg nak Adik kuar "Girl" pon..biar cukup sepasang katanyer..
Tapi jauh di sudut hati Ibu...Ibu dapat rasakan jantina tu..Harap2 tekaan Ibu tepat walaupon Dr Shahrul Azam kata jgn caye 100% di sbbkan kedudukan bayi & tali pusat tu..
Bagi Ibu...arap2 Adik kuar nanti biar  mcm Abang yea...dgn rambut kinting



Bulu matanyer lentik & bulat...
Murah dgn senyuman yg manis & chubby kan...





Dan akhirnyer.......instinct seorg Ibu tu mmg kuat....Walau pon Ibu x mengharap jantina aper yg kuar tp sedikit sbyk antara Ibu & Anak..(hnya Ibu yg dah hamil jer dpt rasakan perasaan yg cukup indah ini). ..So..sesaper yg merancang x nak anak lg tu cepat2 la yea...Indah sgt saat2 bila kite bwk anak yg didlm peyot tu & saat2 melahirkan..
Skrg Babah x nak tau lg kan jantina Adik..nak surprise konon2nyer...So, Ibu pon zip je la mulut nie..Hehehe..kite tunggu bila sampai masa Adik kuar nanti yea...kite tgk..saper yg tekaannyer tepat. 

Aper nie Abang...?????

Saturday, October 23, 2010

From last week aku asik angguk2 geleng2 tsengih2 tgk Zulkamil Iqram....& pagi nie lagi la wat aku tpikir 1000x...(cukup x 1000x??).

Last week....# hamburger...satta matta bacit cit batelo batelo yum yum..# dlm pelat dia la tu...Rasa2nye dr zaman tadika aku (haha..aku tadika separuh jln jer sbb ari2 kene kacau ngan sorang mamat nie..smpai abah aku nak bwk parang gie sekolah...lain entry aku citer itu pon klau ader mood) aku x penah dgr lagu nie...

Dan pg nie lagi la lagu ntah aper2 aku dgr....tp yg wat aku bangga dgn anak aku..& aku rasa semua anak kat dunia nie bermula dgn step nie..menhafal dulu baru mengenal....Bila aku ajar utk mengenal huruf ABC..123...Alif Ba Ta..Ya ampun...malasnyer anak aku nie nak belajar & fokus..Alasan.."Abg penat la Ibu"

Tp..klau bab meghafal...menyanyi...cepat plak otak dia menangkap walaupon x betul sebutan  bunyian. Setakat lagu Stacy, Adam, & ntah saper2 lagi la penyanyi kat M'sia nie...boleh plak dia menghafal..sedangkan Ibu nie bukan la dgr radio kat umah & tgk rancangan hiburan...nak tgk berita pon susah sbb 24 jam Tom & Jerry, Pink Panther & Mr Bean...

Alhamdulillah..walaupon susah nak ajar dia mengenal huruf..sekurang2nyer Zulkamil Iqram boleh menghafal Surah Al-Fatihah , Al Ikhlas , doa makan & bukak posa dgn lancar...walaupon sabdu & dengung tu x baper betul.

Alif Ba Ta hingga Ya di buat lagu..tp ader gak la huruf yg tertinggal & Lam Alif sekali dgr macam huruf W. 1 to 10 , A to Z pon boleh ..tp bile tunjuk nie huruf aper??ampeh..main sesuka hati dia je jawapan tu.

Yg paling aku risau bile Zulkamil Iqram x kenal kaler..asal boleh je jwapan dia tu...Mana la tau dia buta kaler kan...Alhamdulillah..skrg dah kenal pon kaler2 kat sekelililing dia tu...Buat Ibu risau je abang...

Aku harap thn depan bile dah masuk Tadika, semoga ader la sikap rajin nak mengenal huruf tu...mungkin bile di ajar di rumah, anak2 nie cepat boring & malas sampai kita sbg ibubapa boleh hilang sabar.

Budak2 nie nak belajar kene ader suasana yg seronok & menarik minat dia..kat rumah belajar sorang diri dgn ibubapa..klau kat sekolah tu dgn kengkawan...kan berbeza suasana tu...Yg penting...anak kita ada 3M nie..membaca,menulis & mengira..

Wednesday, August 18, 2010

Ketika kau berpaling dari ku..
Ku yakin kau takkan menoleh lagi..
Ketika kau lepaskan genggaman tangan mu..
Ku yakin takkan merasa lagi kehangatan sentuhan mu..
Ketika kau berjauhan dari ku...
Ku yakin semakin jauh..jauh..kau pergi...
Ketika kau dihimpit kebahagiaan..
Ku yakin tiada ingatan mu pada ku..

Saat ku cuba menarik mu..
Semakin galak kau menolak ku
Saat ku cuba menyentuh mu..
Semakin dingin sentuhan mu...
Saat ku cuba mendekati mu...
Semakin jauh kau lari dari ku..
Saat ku menyemai rindu ku pada mu...
Semakin marak kebencian mu pada ku..

Di saat kau sedar kehadiran ku..
Di saat kau sedar keikhlasan hati ku...
Di saat kau sedar rindu dan cinta ku pada mu..
Di saat kau sedar kau memerlukan aku...

Dan bila...kau serahkan hati mu pada yang lain...
Dan di saat itu kau kehilangan hati ku buat selama lamanya...

Air Mata IBU...

Tuesday, August 17, 2010

Buat sekian kalinyer air mata IBU mengalir laju x henti2..Dan di saat itu IBU bangga mempunyai anak seperti Zulkamil Iqram..Thanks sayang..hadir mu adalah penawar segala kesakitan IBU.

Malam semalam (16/08/2010 @ 8.00 pm) IBU muntah teruk sampai terkeluar segala makanan yg IBU makan. Mungkin sbb dah terlalu lama perut kosong sampai perut IBU dah x leh terima makanan yg masuk.
Tanpa di minta Zulkamil Iqram dtg menepuk belakang IBU sambil bertanya

Zulkamil Iqram : IBU sakit yer sampai muntah2,ABANG (bahasa panggilan Zulkamil Iqram) tepuk2 yer..                           ..sakit lagi tak IBU?
Ibu                   : Sikit jer...

Lepas dah muntah2 biasala..mesti nak minum air punyer sbb tekak dah rasa tak best kan..Tiba2 IBU rasa pandangan IBU gelap..badan IBU rasa ringan jer. Dan...

Zulkamil Iqram   : Ibu..ibu..bangun bu..(dlm nada suara yg risau & sedih..mcm nak nangis pon ader)

Sayup...sayup...jer suara halus Zulkamil Iqram memanggil2 nama IBU..bile IBU bukak mata IBU dah terbaring kat lantai dapur dgn kaca gelas bekas minum air bertaburan..Masa tu..air mata IBU terus mengalir laju..mujur ader Zulkamil Iqram.Klau lah IBU sorang diri kat rumah masa tu x tau la sampai kul baper IBU dok bertilamkan lantai dapur yg sejuk..berbantalkan serpihan gelas kaca yg bertaburan.

Dgn rasa badan yg masih melayang..IBU gagahkan jugak bangun & bersihkan lantai dapur yg penuh dgn serpihan kaca. lepas tu IBU terus baring kat sofa dgn juraian air mata yg x berhenti2..tanda kesyukuran IBU masih lg bernyawa,tak der luka aper..risau gak klau IBU jatuh teruk sampai effect pada bayi dlm kandungan.
Zulkamil Iqram setia di sebelah IBU..lapkan air mata IBU dgn tuala mandi dia..agaknyer itu yg tercapai tgn kecil utk lap air mata IBU..usapkan tgn IBU..check tgn kiri & kanan IBU mana la tau ader luka2 disebabkan serpihan kaca yg terhempas (agaknyer klau hati IBU terhempas..mcm tu ke pecahnyer?) Letakkan telinga di perut IBU..konon2 nak dgr suara adik baby dia nangis ke tak ler tu...

Zulkamil Iqram..walaupun ABANG kecik lagi..seolah2 mcm ABANG faham kesakitan IBU..kesedihan IBU...

IBU sayang ABANG.....

Masa IBU mencoretkan catatan nie..air mata IBU mengalir syahdu..hiba..gembira dgn sikap keperihatinan ABANG pd IBU mlm semalam..

Moses Basket

Thursday, July 22, 2010

Masa ABANG dulu tingin gak nak beli MOSES BASKET nie tp BABAH & NENEK x bg..x penting katernyer. Tp utk ADIK..IBU rasa penting ader MOSES BASKET nie sbb dulu IBU x pandai bawak keta..la..IBU dah ader license..mmg kene ader utk anto ADIK gie umah babysitter nanti..ABANG dah ader car seat..

Tp kat JB & Pasir Gudang nie mana la byk pilihan..x kan nak pie beli kat S'pore plak kan..nak convert RM to SGD lg..yg ader passport cume IBU sorang jerk..BABAH & ABANG belum ader lagi..
Haa...IBU ader cadangan..aper kata kite fwd kan sample2 yg ader nie kat Mak Ngah Cecenna..bg budget & bior dia pie beli utk IBU kat KL.Pastu suruh la Mak Ngah Cecenna courier kat IBU kan...Ok tak Mak Ngah Cecenna???                    

Kamil akan dapat adik...

Hari nie adik ABANG dah 7 minggu dok dlm peyot IBU. Masa ABANG dok dlm peyot IBU..sampai 3 bln IBU leh sorok & cover lagi..Tp bile ADIK..5 minggu jer IBU dah x leh pakai jeans & gie keje x leh zip & kancing butang slack tau..nasib baik uniform IBU labuh..leh gak cover kat tempat yg terdedah tu kan...masuk 6 minggu IBU dah tukar uniform sampai la ke ari nie..peyot IBU dah mcm 3 bln..
Masa ABANG dulu IBU kuat makan..kuat tidoq..baru first month dah naik 4kg from 35kg to 39kg.Kurus IBU dulu kan..TP ADIK..IBU kuat berjaga plak..makan biasa2 jer...baru naik 1kg from 40kg...peyot je nampak dulu..maybe bcoz of caeseran masa ABANG dulu..
Tapi..ALHAMDULILLAH..syukur sgt2 kpd ALLH SWT...pregnant kan ABANG & ADIK..IBU sihat,tak dok morning sickness,tak loya2 & muntah2 mcm sesetengak org ngandung..mengidam nak makan yg pelik2 pon x dok..aper ader depan mata itu la yg IBU makan SAYANG..arap2..sampai 9 bln la IBU sihat kan..senang sikit IBU nak wat keje..klau IBU sakit, cian BABAH nak uruskan IBU & ABANG..cian Aunty Evelyn & Aunty Buay Eng nak cover keje IBU..Depa pon bnyk keje gak nak wat...

Intro...

Awek komunis?? Naper erk?? "TEMAN TAPI MESRA" yg dah lama lost contact gelarkan aku nama tu..
Kat mana dia? Aku ader no tepon umah parents dia, umah nenek dia, tempat keje dia, no henpon dia..biler2 masa aku leh koling2 tp...