My Little Vastata (Part 2)

Tuesday, March 22, 2011

Jumaat, 110311

9.03pm
Setelah bhempas pulas mneran..akhirnye...huwwaa....uwek..uwek...Eh..dah kuar anak ibu yg sorang nie..x sedar plak bile masa dia kuar..tau2 je doktor dah letak seorg bby boy yg dipenuhi dgn darah yg seberat 2.55kg di atas peyot ibu.

Alhamdulillah...syukur kpd Mu Ya Allah dgn kurniaan Mu ini..Lahirnyer lg seorg anak lelaki dlm hidup ibu..Syukur yg teramat sgt..doa ibu yg x renti2 bdoa siang & mlm selama ini di makbulkan Allah.2 org anak lelaki dlm hidup ibu..semoga kehadiran kalian bdua dlm hidup ibu dpt membela ibu di kemudian hari..mjaga ibu di hari tua,di waktu susah senang & saat getir ibu dlm meneruskan hidup ini.



Di saat menatap wajah mu...hati ibu benar2 tersentuh mngenangkan aper yg telah kite lalui bsama selama adik dlm peyot ibu..yg bakal adik lalui nanti..runtunnye hati ibu dik....

Ya Allah..berikanlah ku kekuatan dlm membesarkan anak2 aku..berikanlah ku ketabahan dlm mharungi aper jua badai yg dtg melanda.

Andainya...kau rasa tak berupaya hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram...
Bagai malam yang gelap tiada bantuan
Tiada tujuan...
Janganlah berputus asa
Kerana Allah sentiasa bersamamu
Insyaallah...

Kadang2 kita berdoa untuk kuat
Tapi banyak dugaan yang datang
Kadang2 kita berdoa mintak cerdik
Tapi masalh pula yang bertandang
Kadang2 kita berdoa minta kebahagiaan
Tapi huru hara pula menjelang
Dugaan menjadikan mental kita kuat
Masalah menjadikan kita berfikir
Huru hara menjadikan kita tabah
Subhanallah betapa hebatnya Allah
Semua aturnya ada hikmah yang tersembunyi

Mutiara kata yg dikirimkan seorg rakan melalui SMS sedikit sbnyk menenangkan hati aku.

My Little Vastata (Part 1)

Monday, March 21, 2011

Jumaat - 110311

8.00am
Sambil bfast b4 babah kuar gie keje,babah sempat lg bgurau...

" Bile la adik nak kuar nie?Agak2nyer nak kuar sama hari ngan babah kut..."
" Ye la..babah kan kuar tgh hari buta..arap2 adik kuar ptg nie ke mlm nie ke..sejuk sikit.." balas ibu.

Babah kan lahir tanggal 22 Dec'78 waktu org sibuk2 nak mnunaikan solat Jumaat. Ye la...ibu pon bharap adik kuar hari nie. Dah x sabo nak mnatap wajah budak tecit yg selama nie dok bgusti dlm peyot ibu.Tp..sampai ke waktu tu blm ada tanda2 yg ibu akan bsalin ari nie.

8.40am
Pas je babah kuar gie keje, ibu pon aper lg..wat xtvt harian selama hampir 2 mgu cuti nie.Wat xtvt baja taik mata la smpai ke tgh hari buto..

10.45am
Huarghh....mcm x puas mbuto..klau x krn babah tepon mmg blm bukak lg mata nie.Cam biasa,bgn je terus kemas sinki & dapur, clear kan yg bfast pg td.Sambil tgu msin basuh dok bputaq, sapu sampah & kemas umah ala kadar je la yerk. Pas da settle semua keje bru mandi.Baru la segar sikit bdn nie sbb semua keje dah settle.Sementara tgu babah blik lunch (nama je blik lunch tp x lunch pon sbb dah sbln x der mood nak masak..asik makan bungkus jer..) ibu pon mengfesbuk & berblog la kan..

12.45pm
Babah pon blik & dia plak smbung wat xtvt baja taik mata.Rasa mcm mlas je nak bwk keta gie beli nasi bungkus sbb masih kenyang bfast pg td.

1.45pm
Lunch time babah pon dah nak abis,punye la payah nak kejut babah bgn tido..Tetiba je ibu rasa kontraksi yg agak sakit sambil di ikuti lendir yg bcampur darah.Tp sakit nie ibu masih lg leh tahan sbb selama 2 mgu dok sakit pinggang,punggung,perut..ibu dah x leh nak bezakan kontraksi palsu dgn kontraksi betul.Pe lg..kejut la babah bgtau situasi yg ibu alami.Babah punye la panik smpai tanye dah nak bsalin ke? Ntah..ibu pon x leh jwp sbb setakat sakit kembang kempis lubang idung je kan..Atas nasihat babah, better gie je spital, klau jd pepe sekurang2nye ibu dah ader kat spital.

2.00pm
Sementara tgu babah mandi,ibu sempat lg buang sampah, clear kan umah aper yg patut & masak air panas..kemas beg2 & brg2 yg nak dibawak ke spital.Sempat lg tu tepon mak mertua & kakak ipar tnye mcm mana nak wat dgn bunga fatimah nie.Lepas follow je ape yg dia org bgtau,tepon lg mak & mak mertua bgtau dah nak gie spital,mintak ampun & halalkan makan minum selama nie.Dah settle semua..ibu sempat lg tu mandi manda...hehehe

Dlm pjlanan ke Hospital Sultan Ismail (HSI)..ibu & babah sempat lg singgah Petronas isi minyak..beli jajan wat makan2 dlm keta & mengimbas saat2 masa nak bsalinkan Zulkamil Iqram..pengalaman tu mmg bbeza.Dan yg pelik tu sejak dr umah hingga dlm pjlanan x der plak berulang kontraksi tu..
Sampai je kat Giant Plentong,sekali lg kontraksi bmula..selang 5 minit kemudian berulang lg...Dan kali nie Ibu tau nie mmg kontraksi yg betui2 punyer..x tipu tau..sbb bile sakit ibu punyer la mengigil sampai tarik safety belt tu..seb baik la x putus..Tp bile sakit tu ilang..ibu & babah leh lg sambung borak2..sampai babah pon naik heran..ye ke bini aku nie sakit hehehe.Dan yg penting..sural Al-Anbiyak & ayat kursi mmg x renti2 ibu baca.

Sampai je kat HSI..terus gie kat emergency room nak register..agaknye petugas tu tgk muka ibu dah bkedut & bkerut 1000 terus dia arahkan masuk kat bilik saringan..hehehe..potong Q kan ibu nie..dah la x yah register..Tp yg malangnyer..lift nak ke bilik saringan di 4th floor plak rosak..Jln kedepan sikit ke lift yg lain..Tup2 smpai kat tgh2 pintu lift kontraksi tu dtg lg..Dah pintu lift tu nyaris2 nak sepit ibu..

Sampai je kaunter,bg buku rekod kesihatan ibu atau lebih glamer dgn buku merah kat nurse yg btugas.Masuk toilet & salin pakai kain batik sbb dr umah ibu pkai seluar..tp mmg ibu dah standby kain batik pon utk salin..Ye la,dr umah lg dah prepare aper yg patut.Kat toilet ibu sempat lg yak-yak sepuas hati...malu la klau tgh teran tetiba ibu ter yak-yak kan...

3.45pm
Di bilik saringan...dah bukak 3.5cm..

4.00pm
Dah 5cm..nurse terus tolak ibu ke labor room

4.30pm
Ibu dah masuk labor room..Ape lagi..bmula la procedure yg biasa doktor wat..Start tu mmg dah sakit yg x thingga la..Ibu smpat lg btanya pd doktor, agak2 dlm kul baper ibu leh bsalin & doktor ckp 1jam bukak 1cm.Haa??Skrg kul 4.30pm dah 5cm...Bmakna ibu kene tgu 9.30pm bru bukak 10cm.

6.15pm
Dah bukak 7cm..Ya Allah..mmg sakit betul kontraksi nie tp rasa2nye sakit lg masa bsalinkan Zulkamil Iqram..Babah setia mnunggu ibu di sisi..bile sakit je ibu peluk babah sekuat hati..Mesti sakit badan babah kene peluk kan...Masa nie ibu baca surah Al-Anbiyak mmg berterabur la..dah x betul..yg kuar dr mulut ibu hnya lah..Ya Allah..skitnye...Masa tu mmg ibu dah mintak doktor wat caeseran je..Oksigen mmg x lepas dr tgn ibu nie..sakit je ibu tekup kat mulut & idung ibu..

7.00pm
Dah bukak 8cm..Babah ckp dia lapo..Mula2 ibu x benarkan dia turun makan sbb takut kene tgal sorang2..Tp cian plak babah kan..dgn berat hati ibu lepaskan babah gie makan dulu..Lepas je babah kuar gie makan ibu dah leh control sakit kontraksi nie..dah le baca surah Al-Anbiyak dgn betul & tenang tanpe renti2 & x perlukan bantuan oksigen lg..suara pon dah x kuar lg..

7.30pm
Dah bukak 10cm..cepatnye..doktor ckp 1jam 1cm..kebetulan babah pun dah masuk labor room.Tp doktor x bg teran lg..X tau la nak tgu aper lgi kan..

8.00pm
Bmula la operasi teran meneran dgn di saksikan oleh rasa2nye adela kut 10-12 org doktor & nurse.Mana yg nak sambut adik, yg bantu ibu cara meneran dgn betul,yg bantu dok goncang2 peyot ibu nie..Tp..malangnyer..krn ibu dah kepenatan & kehabisan tenaga masa mnahan sakit kontraksi tu..proses teran meneran mngambil masa yg lama iaitu 1jam.Semuanye krn ibu dah x der tenaga & x pandai meneran dgn betul.Rasa nak tertido pon ader masa tu...Dah la suruh ibu angkat kepala dgn betul..mcm mana klau dah x der tenaga..babah pon dah penat dok menahan kepala ibu..Doktor siap kejut ibu jgn pejam mata..tp ibu ngantuk banget...Bak kata doktor,klau sakit awak teran..klau x sakit awak curi sikit tenaga & nafas..mcm mana nak teran klau x rasa sakit...Ntah la yerk..bile dah bukak 10cm hilang sakit kontraksi tu...

8.50pm
Klau ibu x leh gak meneran..doktor2 dah ready nak vacuum adik kuar..brg2 semua dah standby,cume tgu ibu je..

9.03pm
Setelah bhempas pulas meneran..akhirnye......hehe..tgu next entry yea....

Jepun...gempa bumi, tsunami & letupan loji nuklear.

Sunday, March 20, 2011

11 Mar'11...

Dlm kegembiraan aku mnyambut kelahiran putera ke-2 ku..kite di gemparkan dgn bencana yg menimpa negara matahari terbit,Jepun. sebuah negara yg aku rasa masih kuat & meneruskan tradisi mereka iaitu tunduk setiap kali menyapa atau bertemu org. Kuat dgn adat & budaya mereka walaupun rata2 di kalangan rakyat mereka kurang fasih berbahasa omputih, mereka begitu mengagungkan bahasa ibunda & budaya mereka.

Cuba kite lihat & renungkan, mampukah kite rakyat Malaysia atau negara2 lain sekuat, setabah, setenang & penuh kesabaran rakyat negara matahari terbit ini dlm menghadapi situasi genting spt ini? 3 bencana dtg bertimpa2 dlm tempoh yg cukup singkat, gempa bumi, tsunami & letupan loji nuklear. bak kata pepatah melayu " Sudah jatuh di timpa tangga".

Sbg rakyat Malaysia, aku rasa kite jarang ditimpa bencana alam yg teruk..paling2 teruk pon banjir beso, runtuhan Highland Tower ataupon kemalangan ngeri. Tp yg paling teruk Malaysia alami masa tsunami thn 2004 itupon sbb tkene tempias tsunami yg teruk di Banda Acheh. Mungkin kehilangan nyawa x setinggi Jepun yg mungkin mencecah ribuan, puluhan ribu atau ratusan ribu klau nak dibandingkan dgn Malaysia yg munkin hnya 3 angka saje. Bersyukur sgt kite di Malaysia...

Tp..yg aku kagum sgt dgn negara Jepun nie, walaupun mereka kehilangan org2 tsayang, tempat tinggal, makanan, harta bende..mereka ttp tabah, tenang, & sabo dlm menghadapi apa jua dugaaan yg melanda, masih lg boleh sabo beratur mnunggu tiba giliran utk mndapt bekalan makanan, pakaian & ubat2an. X der pon berebut2 ke, wat rusuhan ke, marah2 krjaan mereka.

Dan di kejauhan ini..hnya yg termampu aku lakukan ialah berdoa semoga mereka terus tabah & kuat..Cume aku terkenangkan bekas rakan2 sekerja ku di Funai iaitu,Ohba San & Shun San.. semoga mereka terselamat dr bencana.

New Template

Monday, March 7, 2011

Finally...

Selama sminggu aku mensia2kan maternity leave aku di umah dgn perintah berkurung dr Mr Hubby...Keje aku dok search template utk blog aku jer. Akhirnye jumpe gak yg bkenan di hati walaupon ader format2 yg x complete.Yg penting gambonye kan..

So..inilah hasilnye walaupon x 100% puas hati...hehehe..

Sorry...

Saturday, March 5, 2011

Mr Hubby selalu pesan kat aku..dosa dgn Allah bile2 leh mintak ampun x kira masa. Tp dosa sesama manusia,klau org tu x nak maafkan kite, x terampunla dosa & kesalahan kita pd dia..so tanggung la yeak...

Sbg manusia yg hina nie..selalu la wat silap,salah & dosa2 yg mmg x dpt nak di elakkan lah...so kpd ahli keluarga & kengkawan yg mmg terasa hati ngan aku,aku mintak maap yea..kdg2 aku pon x sedar keterlanjuran kata2 & pbuatan aku nie.

Actually...patut ke aku mintak maap kat 2 org makhluk bumi nie? Sengaja aku x gunakan "hamba Allah" sbb klau dia org rasa dia org nie "hamba Allah" dia org x kan wat keje yg...(isk..patut ke aku ckp keje yg terkutuk?). Aku x leh recall la aper salah & silap aku kat 2 org makhluk bumi nie. Maybe bile korang baca entry aku korang leh bg pendapat patut atau tak mintak maap kat diaorg nie.

Makhluk bumi yg pertama:
Smenjak dua menjak aku mmg x leh la dgr nama dia..nmpak btg hidung dia. Rasa geli geleman la..tp nak wat mcm mana klau di pikir secara logik aku rasa org lain pon akan nyampah dgn aper yg yg telah berlaku.Boleh x aku klasifikasikan sbg gangguan yg x sengaja?Tp klau x sengaja naper gangguan tu berulang2 kan...mmg dia sengaja la senang citer...

Di sbbkan aku jenis terus ckp bile sesuatu yg x spatutnye di diamkan..maybe dia pon x berani over dah dgn aku itu pon selepas yg ntah ke baper puluh kali aku sound dia baru dia nak pham yg aku mmg x suka dgn aper yg telah berlaku!!!

Selepas sekian lama aku pulaukan dia...aku pon kasi change la wujudkan semula kemesraan di ant. kami, tp..nmpaknyer dia mmg x serik.Kerana satu insiden tu..aku terus sound dia tanpa memikirkan air muka dia. Masa tu mmg aku dah hangin bangat la.

Selang shari slpas aku sound dia, aku tdengar la cite pasal sorang kawan aku yg jgak tkene ngan dia nie walaupon aku dgr dr mulut org lain bukan dr empunye tubuh..cukup utk aku mmg bo layan la dgn makhluk bumi yg sorang nie selepas nie. Cuma bezanyer kawan aku yg sorang kene lebih teruk sikit je dari aku & dia plak jenis mulut x laser mcm aku sbb tu makhluk bumi nie leh amik ksempatan kat atas dia.So aku hrap lepas nie kawan aku nie lebih berhati2 la..klau leh elak tu elak la...

Lepas je aku dgr pasal kes kawan aku nie..aku pon recall la blik memori selama aku dgn makhluk bumi no.1 nie sjak dr awal pkenalan kami hingga lah saat2 terakhir aku menatap wajahnyer. Mcm mana la aku leh x perasan perilaku dia masa tu kan???Klau la dpt aku elak dr awal lg..Maybe ant.aku dgn dia x kan smpai ke tahap yg mejengkelkan..Pepe pon nie jd pengajaran pd aku supaya lebih bhati2 dlm berkawan...

So..patut ke aku minta maap kat makhluk bumi yg pertama nie sbb dlm hati aku dah ader perasaan yg mengjengkelkan kat dia..

Makhluk bumi yg ke-2:
Aku x penah kenal dia,ahli keluarga dia, kengkawan dia,rupa dia & atau kewujudan dia. Dan x der sbb yg munasabah mngatakan aku ader wat salah dgn dia.Tp..kewujudan dia dlm hidup aku secara tiba2 telah mnyebabkan hati aku mjadi sgt busuk & jahat. Ya Allah..ampuni lah dosa2 aku nie..

Boleh dikatakan sejak pertengahan Oct'10 smpai la saat2 aku dok taip entry nie..x penah sedetik pon aku mendoakan kebaikan utk dia..memaafkan dia atas aper yg telah berlaku..malah..jauh di sudut hati nie..aku x pernah & x kan redha dgn aper yg telah berlaku.Boleh di katakan setiap masa aku berdoa & berharap agar dia mendapat balasan yg maha dasat dr aper yg dia dah wat kat aku sehingga saat ini.Jahat sgt ke aku nie sampai mcm tu sekali aku mendoakan keburukkan utk dia?

Aper yg dia dah wat kat aku "Biarlah Rahsia" bak judul lagu Siti Nurhaliza kan...Yg pasti aper yg telah terjadi tu x mungkin aku leh lupa smpai bile2 hingga nyawa aku di tarik Allah..bagai ader duri dlm hati nie..Aper yg telah terjadi buat aku lebih keras hati..berdendam..tp ader hikmah jgak di sebalik semua nie..Selama nie aku mmg penakut..tp selepas aper yg tjadi buat aku lebih berani.

Masa mak aku dpt tau hal nie..mmg teruk la aku kene marah ngan mak aku..lembik la..penakut la..lemah la...tu la perkataan yg mak dah lontarkan kat aku.Tersedu sedan aku mnangis..ingtkan nak mintak simpati..kene marah lg ader la...huk huk..Last2 sebulan lebih gak la aku x tepon mak sbb x sgup kene marah. Tp yg pasti abah tetap cool...x melenting pon.At the end..abah anto sms yg bbunyik..."mak nak tepon boleh???"Sampai mcm tu sekali kan...Nak ngadu ngan Mr hubby??Alamatnye kene ceramah lg ader la..baik x yah ngadu..So..kat Allah je la tempat aku mngadu..mintak di kuat kan semangat & tabahkan hati aku dlm menempuh aper jua keadaan. Dan adik aku Schenna yg byk carikan info utk aku dlm menangani kes aku nie..

Ader sekali baru nak amik wuduk je ayaq mata nie dah meleleh..tu belum lagi start solat..dah berjejeh2 ingus aku..ntah sah ke tidak solat aku tu..Sampaikan satu tahap tu aku x brani nak bersolat sbb takut x leh cocentrate sbb asik dok emosianal sgt..

Kadang2 tu tergerak gak hati aku nie nak gie jumpa makhluk bumi no. 2 nie..Nak tnya naper dia begitu kejam wat aku mcm nie..Kenape la dia nak melibatkan diri dia dlm masalah.Aku x penah usik, cuit,kacau dia & ahli kluarga dia..Dia x takut ke satu hari perkara yg sama akan menimpa dia?

Bagi aku..dia mmg kejam sbb menganaiya aku semasa aku tgh ngandung..smpai kandungan & kesihatan aku terjejas.

Walau pepe pon..aku bsyukur sgt2..masa aku jiwa aku tgh kacau..hati aku tgh rawan..Mak,abah, adik aku Schenna & sorang kwan aku nie byk support aku..bg motivasi kat aku..i luv u'll.

Dan x lupe pd nama2 di bwh yg bekerjasama baik:-)

i) Doktor Maya Chandra dari Hospital Sultan Ismail, u 'R' so sweet & nice masa rawat aku

ii) Seorg hemsem guy merangkap petugas di counter wad kecemasan yg phm eye contact aku.

iii) brader baju biru Mohd Salleh Adnan & sorang pegawai perempuan yg aku dah lupe nama dia yg menjalankan tugas dgn baik..at least no dikriminasi

iv) Tak luper pd seorg kenalan lama yg kini pegawai polis di Kota Kinabalu,Mr Sharanjit Singh a.k.a Tiger Sharen Gill. Tq for yr info..walaupon cara tu mmg mustahil sikit tp sedikit sbyk membantu aku jgak.

Andai satu hari nti di gerakkan hati & kaki makhluk no.2 nie dtg melutut ke merayu mintak maap & ampun..walau sbyk mana sekali pon x kan merubah pendirian aku nie..Klau la aku mampu....Ya Allah..perkara dah tjadi & dah tlepas pon..aku mmg x leh putarkan blik ke masa yg aku nak tu.