My Little Vastata (Part 1)

Monday, March 21, 2011

Jumaat - 110311

8.00am
Sambil bfast b4 babah kuar gie keje,babah sempat lg bgurau...

" Bile la adik nak kuar nie?Agak2nyer nak kuar sama hari ngan babah kut..."
" Ye la..babah kan kuar tgh hari buta..arap2 adik kuar ptg nie ke mlm nie ke..sejuk sikit.." balas ibu.

Babah kan lahir tanggal 22 Dec'78 waktu org sibuk2 nak mnunaikan solat Jumaat. Ye la...ibu pon bharap adik kuar hari nie. Dah x sabo nak mnatap wajah budak tecit yg selama nie dok bgusti dlm peyot ibu.Tp..sampai ke waktu tu blm ada tanda2 yg ibu akan bsalin ari nie.

8.40am
Pas je babah kuar gie keje, ibu pon aper lg..wat xtvt harian selama hampir 2 mgu cuti nie.Wat xtvt baja taik mata la smpai ke tgh hari buto..

10.45am
Huarghh....mcm x puas mbuto..klau x krn babah tepon mmg blm bukak lg mata nie.Cam biasa,bgn je terus kemas sinki & dapur, clear kan yg bfast pg td.Sambil tgu msin basuh dok bputaq, sapu sampah & kemas umah ala kadar je la yerk. Pas da settle semua keje bru mandi.Baru la segar sikit bdn nie sbb semua keje dah settle.Sementara tgu babah blik lunch (nama je blik lunch tp x lunch pon sbb dah sbln x der mood nak masak..asik makan bungkus jer..) ibu pon mengfesbuk & berblog la kan..

12.45pm
Babah pon blik & dia plak smbung wat xtvt baja taik mata.Rasa mcm mlas je nak bwk keta gie beli nasi bungkus sbb masih kenyang bfast pg td.

1.45pm
Lunch time babah pon dah nak abis,punye la payah nak kejut babah bgn tido..Tetiba je ibu rasa kontraksi yg agak sakit sambil di ikuti lendir yg bcampur darah.Tp sakit nie ibu masih lg leh tahan sbb selama 2 mgu dok sakit pinggang,punggung,perut..ibu dah x leh nak bezakan kontraksi palsu dgn kontraksi betul.Pe lg..kejut la babah bgtau situasi yg ibu alami.Babah punye la panik smpai tanye dah nak bsalin ke? Ntah..ibu pon x leh jwp sbb setakat sakit kembang kempis lubang idung je kan..Atas nasihat babah, better gie je spital, klau jd pepe sekurang2nye ibu dah ader kat spital.

2.00pm
Sementara tgu babah mandi,ibu sempat lg buang sampah, clear kan umah aper yg patut & masak air panas..kemas beg2 & brg2 yg nak dibawak ke spital.Sempat lg tu tepon mak mertua & kakak ipar tnye mcm mana nak wat dgn bunga fatimah nie.Lepas follow je ape yg dia org bgtau,tepon lg mak & mak mertua bgtau dah nak gie spital,mintak ampun & halalkan makan minum selama nie.Dah settle semua..ibu sempat lg tu mandi manda...hehehe

Dlm pjlanan ke Hospital Sultan Ismail (HSI)..ibu & babah sempat lg singgah Petronas isi minyak..beli jajan wat makan2 dlm keta & mengimbas saat2 masa nak bsalinkan Zulkamil Iqram..pengalaman tu mmg bbeza.Dan yg pelik tu sejak dr umah hingga dlm pjlanan x der plak berulang kontraksi tu..
Sampai je kat Giant Plentong,sekali lg kontraksi bmula..selang 5 minit kemudian berulang lg...Dan kali nie Ibu tau nie mmg kontraksi yg betui2 punyer..x tipu tau..sbb bile sakit ibu punyer la mengigil sampai tarik safety belt tu..seb baik la x putus..Tp bile sakit tu ilang..ibu & babah leh lg sambung borak2..sampai babah pon naik heran..ye ke bini aku nie sakit hehehe.Dan yg penting..sural Al-Anbiyak & ayat kursi mmg x renti2 ibu baca.

Sampai je kat HSI..terus gie kat emergency room nak register..agaknye petugas tu tgk muka ibu dah bkedut & bkerut 1000 terus dia arahkan masuk kat bilik saringan..hehehe..potong Q kan ibu nie..dah la x yah register..Tp yg malangnyer..lift nak ke bilik saringan di 4th floor plak rosak..Jln kedepan sikit ke lift yg lain..Tup2 smpai kat tgh2 pintu lift kontraksi tu dtg lg..Dah pintu lift tu nyaris2 nak sepit ibu..

Sampai je kaunter,bg buku rekod kesihatan ibu atau lebih glamer dgn buku merah kat nurse yg btugas.Masuk toilet & salin pakai kain batik sbb dr umah ibu pkai seluar..tp mmg ibu dah standby kain batik pon utk salin..Ye la,dr umah lg dah prepare aper yg patut.Kat toilet ibu sempat lg yak-yak sepuas hati...malu la klau tgh teran tetiba ibu ter yak-yak kan...

3.45pm
Di bilik saringan...dah bukak 3.5cm..

4.00pm
Dah 5cm..nurse terus tolak ibu ke labor room

4.30pm
Ibu dah masuk labor room..Ape lagi..bmula la procedure yg biasa doktor wat..Start tu mmg dah sakit yg x thingga la..Ibu smpat lg btanya pd doktor, agak2 dlm kul baper ibu leh bsalin & doktor ckp 1jam bukak 1cm.Haa??Skrg kul 4.30pm dah 5cm...Bmakna ibu kene tgu 9.30pm bru bukak 10cm.

6.15pm
Dah bukak 7cm..Ya Allah..mmg sakit betul kontraksi nie tp rasa2nye sakit lg masa bsalinkan Zulkamil Iqram..Babah setia mnunggu ibu di sisi..bile sakit je ibu peluk babah sekuat hati..Mesti sakit badan babah kene peluk kan...Masa nie ibu baca surah Al-Anbiyak mmg berterabur la..dah x betul..yg kuar dr mulut ibu hnya lah..Ya Allah..skitnye...Masa tu mmg ibu dah mintak doktor wat caeseran je..Oksigen mmg x lepas dr tgn ibu nie..sakit je ibu tekup kat mulut & idung ibu..

7.00pm
Dah bukak 8cm..Babah ckp dia lapo..Mula2 ibu x benarkan dia turun makan sbb takut kene tgal sorang2..Tp cian plak babah kan..dgn berat hati ibu lepaskan babah gie makan dulu..Lepas je babah kuar gie makan ibu dah leh control sakit kontraksi nie..dah le baca surah Al-Anbiyak dgn betul & tenang tanpe renti2 & x perlukan bantuan oksigen lg..suara pon dah x kuar lg..

7.30pm
Dah bukak 10cm..cepatnye..doktor ckp 1jam 1cm..kebetulan babah pun dah masuk labor room.Tp doktor x bg teran lg..X tau la nak tgu aper lgi kan..

8.00pm
Bmula la operasi teran meneran dgn di saksikan oleh rasa2nye adela kut 10-12 org doktor & nurse.Mana yg nak sambut adik, yg bantu ibu cara meneran dgn betul,yg bantu dok goncang2 peyot ibu nie..Tp..malangnyer..krn ibu dah kepenatan & kehabisan tenaga masa mnahan sakit kontraksi tu..proses teran meneran mngambil masa yg lama iaitu 1jam.Semuanye krn ibu dah x der tenaga & x pandai meneran dgn betul.Rasa nak tertido pon ader masa tu...Dah la suruh ibu angkat kepala dgn betul..mcm mana klau dah x der tenaga..babah pon dah penat dok menahan kepala ibu..Doktor siap kejut ibu jgn pejam mata..tp ibu ngantuk banget...Bak kata doktor,klau sakit awak teran..klau x sakit awak curi sikit tenaga & nafas..mcm mana nak teran klau x rasa sakit...Ntah la yerk..bile dah bukak 10cm hilang sakit kontraksi tu...

8.50pm
Klau ibu x leh gak meneran..doktor2 dah ready nak vacuum adik kuar..brg2 semua dah standby,cume tgu ibu je..

9.03pm
Setelah bhempas pulas meneran..akhirnye......hehe..tgu next entry yea....

0 comments: