Sorry...

Saturday, March 5, 2011

Mr Hubby selalu pesan kat aku..dosa dgn Allah bile2 leh mintak ampun x kira masa. Tp dosa sesama manusia,klau org tu x nak maafkan kite, x terampunla dosa & kesalahan kita pd dia..so tanggung la yeak...

Sbg manusia yg hina nie..selalu la wat silap,salah & dosa2 yg mmg x dpt nak di elakkan lah...so kpd ahli keluarga & kengkawan yg mmg terasa hati ngan aku,aku mintak maap yea..kdg2 aku pon x sedar keterlanjuran kata2 & pbuatan aku nie.

Actually...patut ke aku mintak maap kat 2 org makhluk bumi nie? Sengaja aku x gunakan "hamba Allah" sbb klau dia org rasa dia org nie "hamba Allah" dia org x kan wat keje yg...(isk..patut ke aku ckp keje yg terkutuk?). Aku x leh recall la aper salah & silap aku kat 2 org makhluk bumi nie. Maybe bile korang baca entry aku korang leh bg pendapat patut atau tak mintak maap kat diaorg nie.

Makhluk bumi yg pertama:
Smenjak dua menjak aku mmg x leh la dgr nama dia..nmpak btg hidung dia. Rasa geli geleman la..tp nak wat mcm mana klau di pikir secara logik aku rasa org lain pon akan nyampah dgn aper yg yg telah berlaku.Boleh x aku klasifikasikan sbg gangguan yg x sengaja?Tp klau x sengaja naper gangguan tu berulang2 kan...mmg dia sengaja la senang citer...

Di sbbkan aku jenis terus ckp bile sesuatu yg x spatutnye di diamkan..maybe dia pon x berani over dah dgn aku itu pon selepas yg ntah ke baper puluh kali aku sound dia baru dia nak pham yg aku mmg x suka dgn aper yg telah berlaku!!!

Selepas sekian lama aku pulaukan dia...aku pon kasi change la wujudkan semula kemesraan di ant. kami, tp..nmpaknyer dia mmg x serik.Kerana satu insiden tu..aku terus sound dia tanpa memikirkan air muka dia. Masa tu mmg aku dah hangin bangat la.

Selang shari slpas aku sound dia, aku tdengar la cite pasal sorang kawan aku yg jgak tkene ngan dia nie walaupon aku dgr dr mulut org lain bukan dr empunye tubuh..cukup utk aku mmg bo layan la dgn makhluk bumi yg sorang nie selepas nie. Cuma bezanyer kawan aku yg sorang kene lebih teruk sikit je dari aku & dia plak jenis mulut x laser mcm aku sbb tu makhluk bumi nie leh amik ksempatan kat atas dia.So aku hrap lepas nie kawan aku nie lebih berhati2 la..klau leh elak tu elak la...

Lepas je aku dgr pasal kes kawan aku nie..aku pon recall la blik memori selama aku dgn makhluk bumi no.1 nie sjak dr awal pkenalan kami hingga lah saat2 terakhir aku menatap wajahnyer. Mcm mana la aku leh x perasan perilaku dia masa tu kan???Klau la dpt aku elak dr awal lg..Maybe ant.aku dgn dia x kan smpai ke tahap yg mejengkelkan..Pepe pon nie jd pengajaran pd aku supaya lebih bhati2 dlm berkawan...

So..patut ke aku minta maap kat makhluk bumi yg pertama nie sbb dlm hati aku dah ader perasaan yg mengjengkelkan kat dia..

Makhluk bumi yg ke-2:
Aku x penah kenal dia,ahli keluarga dia, kengkawan dia,rupa dia & atau kewujudan dia. Dan x der sbb yg munasabah mngatakan aku ader wat salah dgn dia.Tp..kewujudan dia dlm hidup aku secara tiba2 telah mnyebabkan hati aku mjadi sgt busuk & jahat. Ya Allah..ampuni lah dosa2 aku nie..

Boleh dikatakan sejak pertengahan Oct'10 smpai la saat2 aku dok taip entry nie..x penah sedetik pon aku mendoakan kebaikan utk dia..memaafkan dia atas aper yg telah berlaku..malah..jauh di sudut hati nie..aku x pernah & x kan redha dgn aper yg telah berlaku.Boleh di katakan setiap masa aku berdoa & berharap agar dia mendapat balasan yg maha dasat dr aper yg dia dah wat kat aku sehingga saat ini.Jahat sgt ke aku nie sampai mcm tu sekali aku mendoakan keburukkan utk dia?

Aper yg dia dah wat kat aku "Biarlah Rahsia" bak judul lagu Siti Nurhaliza kan...Yg pasti aper yg telah terjadi tu x mungkin aku leh lupa smpai bile2 hingga nyawa aku di tarik Allah..bagai ader duri dlm hati nie..Aper yg telah terjadi buat aku lebih keras hati..berdendam..tp ader hikmah jgak di sebalik semua nie..Selama nie aku mmg penakut..tp selepas aper yg tjadi buat aku lebih berani.

Masa mak aku dpt tau hal nie..mmg teruk la aku kene marah ngan mak aku..lembik la..penakut la..lemah la...tu la perkataan yg mak dah lontarkan kat aku.Tersedu sedan aku mnangis..ingtkan nak mintak simpati..kene marah lg ader la...huk huk..Last2 sebulan lebih gak la aku x tepon mak sbb x sgup kene marah. Tp yg pasti abah tetap cool...x melenting pon.At the end..abah anto sms yg bbunyik..."mak nak tepon boleh???"Sampai mcm tu sekali kan...Nak ngadu ngan Mr hubby??Alamatnye kene ceramah lg ader la..baik x yah ngadu..So..kat Allah je la tempat aku mngadu..mintak di kuat kan semangat & tabahkan hati aku dlm menempuh aper jua keadaan. Dan adik aku Schenna yg byk carikan info utk aku dlm menangani kes aku nie..

Ader sekali baru nak amik wuduk je ayaq mata nie dah meleleh..tu belum lagi start solat..dah berjejeh2 ingus aku..ntah sah ke tidak solat aku tu..Sampaikan satu tahap tu aku x brani nak bersolat sbb takut x leh cocentrate sbb asik dok emosianal sgt..

Kadang2 tu tergerak gak hati aku nie nak gie jumpa makhluk bumi no. 2 nie..Nak tnya naper dia begitu kejam wat aku mcm nie..Kenape la dia nak melibatkan diri dia dlm masalah.Aku x penah usik, cuit,kacau dia & ahli kluarga dia..Dia x takut ke satu hari perkara yg sama akan menimpa dia?

Bagi aku..dia mmg kejam sbb menganaiya aku semasa aku tgh ngandung..smpai kandungan & kesihatan aku terjejas.

Walau pepe pon..aku bsyukur sgt2..masa aku jiwa aku tgh kacau..hati aku tgh rawan..Mak,abah, adik aku Schenna & sorang kwan aku nie byk support aku..bg motivasi kat aku..i luv u'll.

Dan x lupe pd nama2 di bwh yg bekerjasama baik:-)

i) Doktor Maya Chandra dari Hospital Sultan Ismail, u 'R' so sweet & nice masa rawat aku

ii) Seorg hemsem guy merangkap petugas di counter wad kecemasan yg phm eye contact aku.

iii) brader baju biru Mohd Salleh Adnan & sorang pegawai perempuan yg aku dah lupe nama dia yg menjalankan tugas dgn baik..at least no dikriminasi

iv) Tak luper pd seorg kenalan lama yg kini pegawai polis di Kota Kinabalu,Mr Sharanjit Singh a.k.a Tiger Sharen Gill. Tq for yr info..walaupon cara tu mmg mustahil sikit tp sedikit sbyk membantu aku jgak.

Andai satu hari nti di gerakkan hati & kaki makhluk no.2 nie dtg melutut ke merayu mintak maap & ampun..walau sbyk mana sekali pon x kan merubah pendirian aku nie..Klau la aku mampu....Ya Allah..perkara dah tjadi & dah tlepas pon..aku mmg x leh putarkan blik ke masa yg aku nak tu.

0 comments: