My Little Vastata - "Tuhan menguji...tak kan berhenti.." - part 5

Tuesday, June 7, 2011

Ari nie appointment ngan Klinik Pakar Kanak2 @ HSI kul 8.00 pg. Biasa la...kul 8.50 baru smpai HSI. So xtvt ari nie adalah spt di bwh yea..(mode : mls nak berceloteh sbb Ibu baru pas nangis smpai sakit kepala otak nie)

*
*
*
*
*
7.45 am..
Baru nak kuar umah..Ibu & Vastata Boy dah lama siap..cume tgu Mr Babah jer..

7.50 am..
Gie sarapan dulu kat Kebayan Tmn P.Putih..gerai yg di tuju adalah tpt nasi lemak pebret Ibu la..

8.15 am..
Baru start enjin keta nak gerak ke HSI

8.45 am...
Pusing2 cari parking kosong. Parking kat HSI nie semendang je penuh...Padahal lot parking punyer la beso tp x cukup2 gak.

8.50 am...
Kat Dept Kanak2 2nd floor..tp kene gi 3rd floor dulu amik no kat CGR..Mak oi..ponat kaki Ibu menapak ngan high heel 4 inci tu. Dah dpt no turun blik Dept. Kanak2.

9.48 am..
Amik no lagi...sekali Mr Babah dah x leh tgu sbb nak kene gi Port Klang & kawan dia dah dtg jemput kat HSI. Tinggal la Ibu dgn Vastata Boy. X per..nie Ibu yg independence.

10.30 am..
Baru smpai turn Vastata Boy..kene timbang dulu..sekali dah naik 5 kg. Pas dah timbang kene tgu Q nak masuk bilik doctor plak.

11.15 am..
Masuk bilik doctor sekali dialog doctor " Puan tahu kenapa Puan kene dtg sini?" Eh2..tau la...Gedebak gedebuk check Vastata & biasa la sessi soal siasat ngan Doctor tu kan...Yg pasti Ibu masih x brpuas hati. & next appointment adalah pd 13 Sept'11.

12.00 pm...
Kene amik darah & urine..Ibu kene tgu kat luar..waduh..sayu betoi hati Ibu dgr Vastata nangis. Sabo ye syg..Ibu tau Vastata sakit kene amik darah & urine.

12.10 pm..
Kene plak gie Dept Ultrasound & X-ray amik date appointment. Next appointment pd 11 July'11 & kene amik darah & urine lagi...waduh....sakit hati Ibu nie tau...

12.41 pm..
Kat Dept farmasi amik ubat. Pas nie every 2 weeks Ibu kene dtg amik ubat Vastata Boy.

1.32 pm..
Bergerak balik umah la...ponat toi...

2.00 pm..
Dah smapi umah.

Ape yg berbuku berketul & berkeladak dlm hati Ibu ne next N3 la Ibu citer yea...mood tgh x baik...kang x pasal2 Ibu smbung nangis lagi.

My Little Vastata - "Tuhan menguji...takkan berhenti.." - part 4

Dah basi pon tp kene gak post sbb klau langkau nti korang x phm plak kan...tetiba kuar part 5.

19 May'11 yg lepas...kan Vastata Boy kene gie wat ultrasound yg sepatutnye di buat masa 04 Apr'11 (nie dlm N3 part3). Sampai je kat Dept Ultrasond & X-Ray..x jumpe plak nama Vastata Boy dlm sistem..check punye check rupe2 nye pakai nama Ibu daa...

Punye la lama nak nunggu no giliran kuar kat screen. Maunyer x lama..sorang patient je smpai dekat 2 jam..Kemende la dok belek2 kat dlm bilik tu.

Bile sampai je turn Vastata Boy, dia plak dah tido...Letak atas katil & doctor suruh bukak baju & tgal diapers je. Pe lagi..bermula la sessi sapu gel yg sejuk tu kat bhgian yg nak di scan tu. mau nye x melalak anak Ibu yg sorang nie..Tgh syok2 tido kene plak gel yg sejuk tu kan..Mau poning Ibu & doctor nak pujuk..Last2 tpaksa la wat susu padahal baru je lepas mnyusu b4 masuk bilik ultrasound tu. Baru la diam..Eh x jgak..abis 4 oz melalak lg..wat lagi 4 oz...dah 8 oz.

Doctor punye la dok explain kat Ibu aper yg tertera kat screen computer tu..Act, x phm satu mende pon. dah nama nye black & white. Bermula la sessi soal siasat Ibu ngan doctor tu..x paham gak..sbb aper??

*
*
*
*
*
*

Sbb doctor tu Chinese girl..pastu x baper phm ckp melayu satu hal..Bile dia ckp omputih pon Ibu x paham...Bile Ibu tenung betoi2 gerak mulut dia baru Ibu perasan...Mmg la Ibu x baper nak phm..Doctor tu rasa2 ye penah wat operation bibir sumbing..So dia nyer language x baper clear la...

Tp mmg lama pon la dok kat dlm bilik ultrasound tu..Ponat seh....So next appointment adalah pd 07 June'11.

Vastata Boy - Isap Jari Daaa...

Sunday, June 5, 2011

2-3 ari nie Ibu perasan mittens Vastata Boy asyik basah jer...Rupe2 nyer dah pandai masuk mulut..Seb baik bile pkai mittens tu x leh masuk semua jari dlm mulut..Kalau x mau smpai ke lengan.

Skrg Vastata Boy dah x pkai mittens..ha..amik ko tgk la bile dah bg peluang..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

ujung2 dulu..

ha..tu dia..semua nak masuk dlm mulut


Bile dpt peluang..dah x heran sekeliling..

tgk la tu..berjejeh2 ayaq lioq dia


Pasnie gerenti kepala Ibu botak sbb rambut asik gugur jer..

Org kata klau ayaq lioq tu berjejeh ader la aper yg Ibu nak x dptkan...Agak2 nyer makanan aper la yg Ibu tingin sgt tu kan??

Dapur Chef Malas - Bawal Sambal Campur


Pasai pa Dapur Chef Malas?? Sbb Chef nie mmg malas masak, tp sekali masak mmg boleh tahan jugak la.. (haha..kes puji diri sndiri). Tp nak tgu Chef masak yg besh2 mmg bjanggut la...smgu sekali pon blm tentu..silap aribulan 2-3 bln sekali itu pon blm tentu lg tau..

So menu ari nie adalah menu yg main campak2 jer. Di sbbkan cuaca kat luar mmg patut tarik selimut je



& Chef pon dah lama x pie Kipmart shopping brg2 dapur sejak Vastata Boy menjengah ke muka bumi Allah nie...so Chef masak mgunakan aper yg ada kat dapur.

Ari nie Crispus Boy x dak..dia pie lepak umah nenek dia smgu sbb cuti skolah..Mr Babah plak klau mkan mesti nak yg ada kuah. Klau ikan tu mesti nak goreng garing2. Klau ikan selar kecik ke sepat ke leh la garing2. Nie ikan bawal..tp Chef goreng gak la ala2 garing. So Chef masak all in yea..Kan Chef dah kata Chef nie mmg malas masak..so semua main campak jer...

Hasil nyer...tarraaaaaaaaaaaaaaaa........
*
*
*
*
*


Kan Chef dah kata Chef nie mmg malas..so ikan bawal tu Chef goreng ala2 garing sikit, pastu tabur kuah sambal yg di campur carrot & kentang dadu. Chef nie klau masak ape2 mesti nak letak carrot. Lantak la org kata pelik ke ape ke kan..sbb Crispus Boy mmg suke makan carrot. Walaupon ari nie dia x dak..sbb carrot & kentang tu je yg ader dlm peti ais ajaib Chef.

Mr Babah masa nak senduk lauk siap tnye.." lauk masak aper nie?" Pepe la Mr Babah..janji sodap & Mr Babah berselera makan kan..
Chef....