Hepi besday Babah...

Thursday, December 22, 2011

Ari nie besday Mr Babah & satu hari blalu tanpa happening situation..Ingtkan nak celebrate best2 ke..surprise ke...Tp kenangan setahun yg lpas masih segar dlm ingatan rasa mcm baru smlm je berlaku tragedi December itu eceh ceh ceh..So aku wish je kat Mr Babah dgn hadiah yg cukup spesel..ant. ikhlas..redha..pasrah..

Yg sedihnye kami x leh celebrate kaw2 anak beranak sbb x der keta..Huk huk..cian sgt hidup tanpa keta nie..Mana keta kami? Kalau org x tau mesti ckp, "aik..laki bini keje pon x mampu pkai keta?" Tak pun kuar statement nie.."x ksian ke kat anak2 bhujan panas?Amik la satu keta murah ke kecik ke?" Urghhh!!Sedap je ckp kan..Yg mnanggung kami laki bini. Tak per la...hari nie kami susah..esok2 kami senang plak..Aper yg dah tjadi tu jd kan iktibar di masa akan dtg..

Kepada Mr JFJ..kami sekeluarga sentiasa berdoa semoga Mr JFJ cepat pulih sepenuhnye..dah rindu sgt nie...7 thn kite harungi suka duka bersama..Tup2..jd plak mcm nie kan..

Dah melalut & lari tajuk plak aku nie..Nie kan N3 besday Mr Babah..x per la..nak wat mcm mana x dpt celebrate ngan Mr JFJ.

So..nie je la yg mampu Ibu & anak2 bg utk Mr Babah..Semoga Mr Babah di panjangkan umur..murah rezeki..Pesanan penaja..hidup umpama roda..bila sng lupa diri x per..jgn lupakan org2 yg sntiasa & tpaksa bkorban utk Mr Babah..Bila dekat bau t**k..bila jauh rindu..cari2..Terima takdir yg telah di tentukan Allah seadanye walaupon x ikhlas..

cake nie Crispus yg pilih...

tgk la cake aper yg Cripus pilih

seb baik leh tukar ke "Happy Birthday"

Santa Claus pon sibok gak..

3 btg lilin..33 thn

besday sape nie?

baik2...tersembor ayaq liuq tu

mmg sedap...esok nak beli lg..

Vastata pon nak gak..
Cake tu mmg sedap...beli kat SDS..rege pon murah RM5.90. Setakat mkan kami 4 branak jer...

Happy besday yg ke 33 thn dari Ibu , Crispus & Vastata.

One Day @ S'pore

Dah lama peram N3 nie..baru nak publish. Kekadang ayat yg di paparkan mcm x mnarik utk di baca. Maybe terlalu pnjang atau bbelit2. So byk kali gak la di edit supaya nmpak ringkas & mnarik di baca.



Nie kali ke-3 masuk S'pore pd Sept'10 & tgh preggy 4 month. Punyer la nak cover perut tu sbb ade statement yg yg mngatakan klau foreign yg preggy nak msuk S'pore mcm2 procedure yg akan di lalui atau lebih tepat sbenarnya k'jaan S'pore x mngalakkan foreign bsalin kat S'pore. Sejauh mana kbenaran tu x pasti plak. Urghh!! Aku pon x mau bsalin kat oversea..dgr mcm besh je kan..hakikatnye..



Kali nie aku gie bcuti ngan 
Schenna & Chad. B4 masuk S'pore kite bfast dulu kat JB Sentral sbb kos kat S'pore mmg double.



kite makan kenyang2 dulu ek...


So destinasi pertama kami adalah S'pore Flyer yg dikatakan tbesar di dunia. tak pasti plak aku kebenaran info tu sbb nie je la satu2 nye yg aku dah jejak. Even The Eye M'sia pon aku blm smpai lg. punye la nak adventure..kamil btiga pergi mnaiki public transport sampai tsesat2 & salah jln. dah la nak menapak dari MRT Promenade Station ke S'pore Flyer makan masa dekat 45 minit...tu dah satu hal..slah exit plak..should be exit "A" tp ter exit sbelah lain. Mau dekat sejam gak mnapak dgn perut boyot aku nie. Map mmg sentiasa kat tgn tp ampeh gak.Scroll utk tgk pmandangan spnjang pjlanan ke S'pore Flyer


hehehe..cute kan bot kepala itik di atas jln raya..

Haa..dah nmpak pon S'pore Flyer...moh kite beli tiket dulu ek...



Ok la naik S'pore Flyer nie & satu kapsul leh muat ant. 15-20 org. Ade aircond lg so x terasa panas atau bau2an aroma yg krg enak. Not bad la dpt mnyaksikan panorama S'pore dari udara & aku plak yg rasa jemu dok lama2 dlm kapsul tu.


b4 masuk dlm kapsul S'pore Flyer..kene Q dekat 45 minit gak


pas nie kite gie USS plak..


 padang aper la tu ek..


 yg mana satu shipment aku nie?


 bangunan2 unik kat S'pore


pmandangan dr atas


souvenier kat kedai bwh S'pore Flyer


Dah puas naik S'pore Flyer kami pergi ke USS plak..Tak masuk pon sbb tiket dah sold out..Jejalan je kat area USS.
nie tgh tgu shuttle ke USS


Hard Rock Cafe USS.Tgu Mr Babah reply sms nak T-shirt ke Cap..last2 satu ape x beli..lmbt sgt reply.


Campak duit impian akan tcapai..ye ker??


Isk3..nak lawan perut aku nie..


The Merlions hanya dia atas tapak tgn kami jer..eceh ceh ceh...


Tgk tu...x gosok gigi..eeei..


aku suka dok lama2 kat sini..best tu kene semburan air..sejuk sikit.


Wah..sampai gak aku kat USA..eh silap..USS


Nie la USS yg tgh top kat Asia..


jom masuk..ek eleh..mcm ader tiket je kan..

Seharian kami btiga kat S'pore Flyers & USS (kat luar je)..So dah penat jln ngan perut boyot aku nie..Kami smpai umah dlm kul 9.30 mlm..Masing2 kepenatan & bengkak2 kaki..Seb baik aku leh btahan & x kene simpul biawak. Masing2 tido mcm org mati punye penat..

Tak per..Insyaallah aku akan smpai lg ke USS..Kali nie kene booked tiket awal2..Nak bwk Crispus & Vastata la...





Salah Edit La Plak..

Friday, December 16, 2011

Sorry..Nie N3 zaman bile ntah..tetiba leh muncul kat sini...so sesape yg dah baca N3 nie sila abaikan yeak...

Keta bomba angkat Ibu masuk kubur????

Smlam 25 Dec'10.....
Xtvt kami skluarga aper lg..jln2 la..kbetulan mmg nak beli brg masuk Tadika 4 Kamil, kat mana lg??Jusco Tebrau la yg aku rasa tempat yg pling besh pon kat JB nie.
On de way dlm keta...Kamil leh bukak cite pasal biler adik Baby dia nak kuar. Sblm tu aku rasa aku & Kamil dah byk kali tgk kat You Tube proses bsalin normal & caeseran..Kamil pon x takut tgk video tu..baguih gak sekurang2nye dia tau mcm mana cara dia kuar itot perut Ibu dia.

Aper yg aku cite kat sini, imaginasi Kamil pasal adik Baby & Ibu dia dlm pjalanan ke Jusco Tebrau smlm. Dia punyer lah xplain kat Babah dia mcm mana adik baby dia kuar ikut perut Ibu, perut Ibu kene belah ngan doctor sampai bdarah.Ambulance bwk Ibu gie hospital la....ade byk keta polis kat jln la..semua imaginasi dia boleh kuar.

Tp..yg buat Babah dia tersentak (x pasti la plak aku mmg asben aku betul2 tsentak atau tsentak sikit je) bila Kamil boleh citer lpas adik Baby kuar doctor angkat letak atas katil..Pastu keta bomba dtg angkat Ibu masuk KUBUR...hah???KUBUR???

Mcm mana la plak si Kamil nie boleh citer pasal aku masuk kubur nie? meremang kejap bulu roma aku bile dgr anak aku bciter pasal aku masuk kubur. Asben aku pon aper lg.."Naper Abg ckp mcm tu pasal Ibu? Dah dah...Babah x nak dgr  abg ckp mcm tu lg pasal Ibu"

"Yea babah...Keta bomba dtg angkat Ibu masuk kubur.., abg x tipu" Masa dr awal story Kamil mmg aku byk bdiam diri jer..kang klau aku tlepas ckp yg bukan2 tkut buat asben aku tsinggung plak,hilang mood dia nak spent & enjoy with us.

Entah la....dlm hati nie Allah je yg tau perasaan aku.Tak terucap dek kata...hnya menangis dlm hati jer...pernah rasa mcm mana mnagis dlm hati? Sakit & sebak yg x tkata kan....

Nasib x dak ong....

Monday, November 7, 2011

Kali nie aku blik nasib kureng ong sikit la...salah satu sbb pasal cuti raye & bkan musim...Huk huk..x dpt nak mkan pebret aku stiap kali blik Raub.

Tak dpt makan "Gulai ikan Patin" & "Sayur Pucuk Paku" satu hal la sbb tokey cuti raye...Tgk je la gambo2 kat bwh nie..wat aku geram & meleleh ayaq liuq jaa....


buah pelam Mak Wa...blm msk lg

buah mata kucing..sbln lg msk la


pelam konen...msk  ngan smbal belacan sodap nie

nie pebret aku..rmbutan gula batu

buah manggis bru nak putik

langsat pon bru bputik

Mcm mana hati x sedih..blik kg wrong time la...


Red Velvet Cake & Choc Brownies

Sunday, November 6, 2011

Thn nie aku dpt balik raya haji kat Raub..rasa2nye dah  3 thn x sambut raya haji with my family , De Mik , De Jantan , Tam Mamat , Tam Bibah & sepupu sepapat berlipat-lipat berlepat lepat semua ader.. Last aku smbut raya haji  dgn mak & abah  thn 2007 masa kat  Aloq Setaq  tu pon sbb at the same time attend  Mira kawen at that day.Huk huk huk..sedih jd anak perantauan nie, tmbah2 sejak dah brumah pagar nie..mcm la aku nie keje askar je kan susah nak blik beraye ngan family.
                Tradisi aku dari dulu walaupon samar2 balik kg..ongkos pun samar2 gak la letak kat tgn mak & abah..Tp x penah lg la balik dgn tgn kosong walaupon bukan duit..Kali nie aku bwk blik Red Velvet Cake dari Chef Anne & Choc Brownies Chef maria..opis mate aku jer ha..


Nie la Chef Anne kite..tgk cake dia tu gebu mcm orgnye gak

Before di salut cream cheese

        Tadaa....nyum nyum...sedap tau



Tgk tu..Little Vastata pon nak gak

Nie plak Chef Maria kite...

Nie la Choc Brownies...nyum nyum...i like it...

Awal2 lg chef2 aku nie dah curios..leh ke aku naik bas sambil bwk kek2 dia org ni. Mana lg dgn nak dukung si bulat Vastata , nak galas beg baju..nak jinjit kek2 ni..Dgn high heel aku lg..Hehehe..tu semua x jd soal la..demi  mak & abah di kg..demi nak blik amik Little Crispus aku tu..lautan api pon aku sgup redah. Lagi pon aku dah biasa wat mcm nie dari bujang lagi..Bujang ke..dah kawen ke ada anak2 ke sama je bg aku..tetap gak susah balik kg..tetap gak balik kg sendiri naik turun bas/ketapi/flight.Huh!! mendlm tu rajuk aku.
Cume kali nie sng sikit sbb x yah turun kat Pudu Raya (kite imagine kan Pudu Raya yg lama..huh!!! crowded mampos ko). Kali nie terus turun stesen bas yg baru Terminal Bersepadu Selatan (TBS)..dekat sikit ngan umah Schenna & Midvalley. Awal2 lg aku dah sound adik aku Own suruh tgu aku bkan aku yg tgu dia. From TBS before blik Raub, pe lagi..merayap dulu la kat Midvalley.
Pasal aper aku nak merayap dulu kat Midvalley tu kat N3 Dura Mollia 

My Little Vastata - "Tuhan menguji...tak kan berhenti.." - part 5

Tuesday, June 7, 2011

Ari nie appointment ngan Klinik Pakar Kanak2 @ HSI kul 8.00 pg. Biasa la...kul 8.50 baru smpai HSI. So xtvt ari nie adalah spt di bwh yea..(mode : mls nak berceloteh sbb Ibu baru pas nangis smpai sakit kepala otak nie)

*
*
*
*
*
7.45 am..
Baru nak kuar umah..Ibu & Vastata Boy dah lama siap..cume tgu Mr Babah jer..

7.50 am..
Gie sarapan dulu kat Kebayan Tmn P.Putih..gerai yg di tuju adalah tpt nasi lemak pebret Ibu la..

8.15 am..
Baru start enjin keta nak gerak ke HSI

8.45 am...
Pusing2 cari parking kosong. Parking kat HSI nie semendang je penuh...Padahal lot parking punyer la beso tp x cukup2 gak.

8.50 am...
Kat Dept Kanak2 2nd floor..tp kene gi 3rd floor dulu amik no kat CGR..Mak oi..ponat kaki Ibu menapak ngan high heel 4 inci tu. Dah dpt no turun blik Dept. Kanak2.

9.48 am..
Amik no lagi...sekali Mr Babah dah x leh tgu sbb nak kene gi Port Klang & kawan dia dah dtg jemput kat HSI. Tinggal la Ibu dgn Vastata Boy. X per..nie Ibu yg independence.

10.30 am..
Baru smpai turn Vastata Boy..kene timbang dulu..sekali dah naik 5 kg. Pas dah timbang kene tgu Q nak masuk bilik doctor plak.

11.15 am..
Masuk bilik doctor sekali dialog doctor " Puan tahu kenapa Puan kene dtg sini?" Eh2..tau la...Gedebak gedebuk check Vastata & biasa la sessi soal siasat ngan Doctor tu kan...Yg pasti Ibu masih x brpuas hati. & next appointment adalah pd 13 Sept'11.

12.00 pm...
Kene amik darah & urine..Ibu kene tgu kat luar..waduh..sayu betoi hati Ibu dgr Vastata nangis. Sabo ye syg..Ibu tau Vastata sakit kene amik darah & urine.

12.10 pm..
Kene plak gie Dept Ultrasound & X-ray amik date appointment. Next appointment pd 11 July'11 & kene amik darah & urine lagi...waduh....sakit hati Ibu nie tau...

12.41 pm..
Kat Dept farmasi amik ubat. Pas nie every 2 weeks Ibu kene dtg amik ubat Vastata Boy.

1.32 pm..
Bergerak balik umah la...ponat toi...

2.00 pm..
Dah smapi umah.

Ape yg berbuku berketul & berkeladak dlm hati Ibu ne next N3 la Ibu citer yea...mood tgh x baik...kang x pasal2 Ibu smbung nangis lagi.

My Little Vastata - "Tuhan menguji...takkan berhenti.." - part 4

Dah basi pon tp kene gak post sbb klau langkau nti korang x phm plak kan...tetiba kuar part 5.

19 May'11 yg lepas...kan Vastata Boy kene gie wat ultrasound yg sepatutnye di buat masa 04 Apr'11 (nie dlm N3 part3). Sampai je kat Dept Ultrasond & X-Ray..x jumpe plak nama Vastata Boy dlm sistem..check punye check rupe2 nye pakai nama Ibu daa...

Punye la lama nak nunggu no giliran kuar kat screen. Maunyer x lama..sorang patient je smpai dekat 2 jam..Kemende la dok belek2 kat dlm bilik tu.

Bile sampai je turn Vastata Boy, dia plak dah tido...Letak atas katil & doctor suruh bukak baju & tgal diapers je. Pe lagi..bermula la sessi sapu gel yg sejuk tu kat bhgian yg nak di scan tu. mau nye x melalak anak Ibu yg sorang nie..Tgh syok2 tido kene plak gel yg sejuk tu kan..Mau poning Ibu & doctor nak pujuk..Last2 tpaksa la wat susu padahal baru je lepas mnyusu b4 masuk bilik ultrasound tu. Baru la diam..Eh x jgak..abis 4 oz melalak lg..wat lagi 4 oz...dah 8 oz.

Doctor punye la dok explain kat Ibu aper yg tertera kat screen computer tu..Act, x phm satu mende pon. dah nama nye black & white. Bermula la sessi soal siasat Ibu ngan doctor tu..x paham gak..sbb aper??

*
*
*
*
*
*

Sbb doctor tu Chinese girl..pastu x baper phm ckp melayu satu hal..Bile dia ckp omputih pon Ibu x paham...Bile Ibu tenung betoi2 gerak mulut dia baru Ibu perasan...Mmg la Ibu x baper nak phm..Doctor tu rasa2 ye penah wat operation bibir sumbing..So dia nyer language x baper clear la...

Tp mmg lama pon la dok kat dlm bilik ultrasound tu..Ponat seh....So next appointment adalah pd 07 June'11.

Vastata Boy - Isap Jari Daaa...

Sunday, June 5, 2011

2-3 ari nie Ibu perasan mittens Vastata Boy asyik basah jer...Rupe2 nyer dah pandai masuk mulut..Seb baik bile pkai mittens tu x leh masuk semua jari dlm mulut..Kalau x mau smpai ke lengan.

Skrg Vastata Boy dah x pkai mittens..ha..amik ko tgk la bile dah bg peluang..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

ujung2 dulu..

ha..tu dia..semua nak masuk dlm mulut


Bile dpt peluang..dah x heran sekeliling..

tgk la tu..berjejeh2 ayaq lioq dia


Pasnie gerenti kepala Ibu botak sbb rambut asik gugur jer..

Org kata klau ayaq lioq tu berjejeh ader la aper yg Ibu nak x dptkan...Agak2 nyer makanan aper la yg Ibu tingin sgt tu kan??

Dapur Chef Malas - Bawal Sambal Campur


Pasai pa Dapur Chef Malas?? Sbb Chef nie mmg malas masak, tp sekali masak mmg boleh tahan jugak la.. (haha..kes puji diri sndiri). Tp nak tgu Chef masak yg besh2 mmg bjanggut la...smgu sekali pon blm tentu..silap aribulan 2-3 bln sekali itu pon blm tentu lg tau..

So menu ari nie adalah menu yg main campak2 jer. Di sbbkan cuaca kat luar mmg patut tarik selimut je



& Chef pon dah lama x pie Kipmart shopping brg2 dapur sejak Vastata Boy menjengah ke muka bumi Allah nie...so Chef masak mgunakan aper yg ada kat dapur.

Ari nie Crispus Boy x dak..dia pie lepak umah nenek dia smgu sbb cuti skolah..Mr Babah plak klau mkan mesti nak yg ada kuah. Klau ikan tu mesti nak goreng garing2. Klau ikan selar kecik ke sepat ke leh la garing2. Nie ikan bawal..tp Chef goreng gak la ala2 garing. So Chef masak all in yea..Kan Chef dah kata Chef nie mmg malas masak..so semua main campak jer...

Hasil nyer...tarraaaaaaaaaaaaaaaa........
*
*
*
*
*


Kan Chef dah kata Chef nie mmg malas..so ikan bawal tu Chef goreng ala2 garing sikit, pastu tabur kuah sambal yg di campur carrot & kentang dadu. Chef nie klau masak ape2 mesti nak letak carrot. Lantak la org kata pelik ke ape ke kan..sbb Crispus Boy mmg suke makan carrot. Walaupon ari nie dia x dak..sbb carrot & kentang tu je yg ader dlm peti ais ajaib Chef.

Mr Babah masa nak senduk lauk siap tnye.." lauk masak aper nie?" Pepe la Mr Babah..janji sodap & Mr Babah berselera makan kan..
Chef....