Caramel Cheese Pudding

Tuesday, January 31, 2012

Gara2 tertarik dgn Caramel Cheese Pudding Cik Azlita Masam Manis..hujung mgu yg lpas aku pon mcuba wat sesuatu yg aku rasa pelik adik badik ajaib la sbb aku nie malas masak kan..hehehehe..Beria -ia mencari cream cheese yg seumur hidup aku x penah tgk materialnye..Dgn peralatan dapur yg kekurangan..alat sukatan yg telah di rosakkan oleh Little Crispus..Main agak2 je kan..So inilah hasil nye...



Boleh la percubaan pertama kan...Mula2 tu aku rasa mcm x mnjadi je sbb lembik sgt kan..Lg pon aku letak dlm loyang, so bile nak wat slice tu rasa mcm..ALAMAK!!! apsal lmbik smcm jer..Tp rasa tu mmg sedap gak arr (hehehe..sape yg  nak puji klau bkn diri sndiri) cume rasa manis & lemak cheese tu buat aku rasa cepat muak.

So tye pd yg pakar msk memasak klau bkn Maria..dia ckp mmg lmbik mcm tau fu fa tu.La..ye ker?? So aku modified blik puding aku tu tp kali nie letak dlm cup kecik2 plak.Tp aku tlupa nak perah lemon masa tgh mixer. So bile dah masuk dlm cup2 baru aku titiskan je perahan lemon tu.

Hasilnye..walaupon tekstur tu x selembut yg mula2..tp bile meluncur kat anak tekak nie terasa lemak2 cream cheese & hujung2 tu baru rasa masam2 lemon..So dah x muak sgt..Esoknye bwk kasi Maria & Kak Anne testing..hehehehehe...

Walaupon x secantik mana..Tp sesape nak mcube leh la tgk resipi kat blog Cik Azlita yea..sbb aku mmg malas nak taip resipi nie..Jgn risau..aku mmg follow exactly.

xtvt Bidan Terjun

Thursday, January 26, 2012

Act..byk sgt story nak publish tp semuanye hnye jd draft je sbb aku x der masa nak edit gambo...Sejak ader anak kecik nie waktu sanggang aku dah x terurus..Asal smpt je la..

Hari Sabtu 2mgu yg lpas kami sekeluarga gie Zoo Johor...Act x plan pon nak gie Zoo Johor..Kebetulan Mr Babah ader hal kat Permas Jaya & mntakkan aku drive sbb dia dah smgu demam2 x baik. Aku plak tlebih baik hati gie isi mnyk keta Saga sampai RM30..Ape lg membebel la Mr Babah sbb isi byk2..Maka tkuar la ayat yg kami susah nak dgr..

" Alang2 dah isi myk byk nie bwk la anak2 jln2 mana2 pon...."
"Kite bwk anak2 gie Zoo Johor nak x? Cian bebudak nie x kenal menatang2 tu.." heheh..ayat aku la tu.

Settle je urusan Mr Babah..pe lagi aku pon dgn happynye drive la ke Zoo Johor..Act aku nie x bminat nak bwk anak2 ke Zoo Johor sbb aku dah plan nak bwk gie Zoo Taiping klau kami blik ke Utara lg..Tp di sbb kan myk keta yg RM30 tu saje je spent masa dgn family..Bile lg nak nak hu ha hu ha dgn Mr Babah kan..Memanjang je bz.

Mr Babah ckp Zoo Johor dah ok & cantik la dr dulu..Kat mana yg ok kat mana yg cantik x pasti plak aku sbb nie la first time aku masuk Zoo Johor..Lg pon aku dah penah masuk zoo yg lg besh dr Zoo Johor so aku x leh la nak puji kan...

Nie je gambo2 yg smpt kami snap sbb battery camera dah tgal 1 bar je..xtvt bidan terjun la katakan..


persembahan burung...biasa jer..

possing je lebih

Tp yg ciannyer anak2 aku la sbb 1st time masuk zoo..bkn main lg mulut Little Crispus tunjuk rimau la monyet la...itu la ini la...ader gak malu bile volume dia tu kuat sgt smpai menarik perhatian pengunjung2 yg lain..Tp nak wat mcm mana..anak2 aku x penah tgk haiwan2 ie secara live..Lain kali ibu bwk gie zoo yg besh2 plak yea...

sedapnye..abang makan aper tu??

bukan main lg mkn eskrem


Cradle Made in Ikea

Dah lama aku beli cradle nie kat Ikea , dah masuk 4 thn since my son Little Crispus umur 2 thn. Nak kata mahal tu x la..ada ler dlm RM70++. Aku pon dah lupe rege sbb dah lama sgt dok bertapa dlm kotak. Berkali2 mntak kan Mr Asben pasangkan tp...tu la dah masuk 4thn dok btapa lg dlm kotak. Bile aku ckp nak upah org, cpt2 dia ckp mbazir..dia leh pasangkan. Baru2 nie kebetulan geng balik ngan member lama Din atau lebih di kenali Din Kasut (aku pon x tau mana lekat nama tu..). So dia la yg tlg pasangkan cradle tu utk anak2 aku.

Asalnye tpt letak ponjom (ayat Ayesh) ni plain kaler..Tp member aku tlg kalerkan..Nice sgt kaler nie & yg uniknye kat lapisan bwh licin & kat tpt letak ponjom tu mengerutu sikit. Ponjom x jatuh nanti kata member aku tu.

Sejak ade cradle bukan main suke lg Little Crispus. dia pon dah jrg mntk main kat luar pagar..sesekali je dia mntk klau tgk rmai sgt bebudak dok main kat luar tu. Little Vastata pon suke naik cradle nie...Ibu dia pon tumpang sekaki..kik kik kik...

So..nie la cradle made in Ikea tu..since Little Crispus umur 2 thn smpai skrg dia dah masuk 6 thn..Little Vastata pon dah kuar dri perut aku nie. Agak nye klau x jumpe Din kasut maybe smpai kuar Little Princess kut masih btapa kat dlm kotak.

ngam2 je pomjom aku ...

 simple & nice

Skrg nie umah aku dah mcm playground. Anak2 jiran pon tiap2 ptg tgu Little Crispus blik sbb nak main cradle nie..Bagus gak diaorg x main kat jln raya..memekak la korang asalkan korang selamat dlm kaw.umah aku.

Mimpi Rezeki...???

Monday, January 9, 2012

Aku rasa dah byk kali aku mimpi yg org kata maksudnye membawa tuah..Dlm bln nie je dah 3x..Tp aku x nmpk plak kat mana yg tuah tu..Isk3..x syg mulut betul..klau yg best2 tu x reti nak sabo..patut la Allah x nak bg..

Kali pertama aku mimpi dr Hosp. Penawar naik skuter nak balik Sg Baru.. jauh bpk dr P.Gudang blik Aloq Setaq tu..pulak tu leh plak ader bah beso kat tgh jln...yg peliknye skuter leh hanyut..klau jln kaki paras lutut jer..Giller nye mimpi..

Kali ke-2 pon mimpi bah gak..umah saper ntah aku sewa leh runtuh bile bah melanda..yg peliknye bilik tidur je x runtuh..Boleh plak tu ade titi bth nyoq dri bilik tidur je jln raya.

Kali ke-3 mimpi kene kejo ngan ba alif ba ya..isk3..menatang x halal nie yg masuk dlm mimpi aku. bepeluh2 aku lari kene kejo ngan menantang x halal nie.

Insyaallah..aku harap2 mimpi tu mainan tido..Tp klau mebawak rezeki pon aku trima ngan tgn tbukak luas..Klau leh bior la dpt durian runtuh kan..Ape la..dah la mimpi pastu ader hati nak mintak2 plak..mmg berangan la..